anitaivarsson

2011-12-21
17:43:41

Ankis recept på Prästagårdens vörtbröd

Hej!

Här kommer receptet på vörtbröden

Ankis recept

Prästagårdens vörtbröd 2 bröd

50gr blå jäst

100gr smör

33cl porter

33cl julmust

1dl mörk sirap

1msk salt

1msk kryddnejlikor

1.5msk ingefära

1.7lit rågsikt

1dl russin

pensling 1dl starkt kaffe 1msk flytande honung

1.smält smöret i en ganska så stor kastrull,blanda i porter,julmust,sirap,salt,nejlikor,ingefära och russin,låt det bli 37 grader.

Smula ner jästen i en degskål och häll lite av den ljumma blandningen i lös upp jästen och häll i resten.

Tillsätt det mesta av mjölet kör degen 10-15 min tills degen är blank och smidig och släpper lätt ifrån kanterna.

Låt degen jäsa i 45 min.

Koka lite svart kaffe och blanda i honung låt svalan.

2. Sätt ugnen på 225 grader lägg 2 bakplåtspapper på  plåten för att brödet  inte ska brännas i botten

Tag upp degen på mjölat bakbord.

Dela i två lika stora delar. Forma till två limpor, lägg på plåten och låt jäsa under bakduk i 30 min.

Pensla med kaffet, grädda först brödet i 10 min, sänk ugnstemperaturen till 200 grader, ställ in en stektermometer på 98 grader och stick in i den tjockaste delen av brödet.

Täck brödet med lite tjockare folie annars bränns det.

Grädda tills 98 grader uppnåtts ca 25 min, pensla bröden med kaffet igen.

Skymningsbild med solnedgång i skogen.

 

 

 

2011-12-21
11:05:12

Julstök

Hej alla vänner!
Nu är det bara några dagar kvar till Julafton hur har ni de i allt stöket, här ligger minnes lappar
över- allt för att inte glömma.
Citronsnapsen är färdig lika god som den ska vara, Apelsinsill, Branteviksillen, Stekt sill i ätika, Brunkål m.m
är färdigt. Idag ska lilla barnbarnet o jag baka småbröd. Julkorten gjorde vi igår.
Julklapparna är inslagna undras tro om tomten kommer o hämtar dom????
Jag fick ett bra recept på vörtbröd jag ska försöka hinna skriva de idag till Er. Jag har bakat de och de blev himla gott tack Anki för receptet.
Jag önskar Er alla en riktigt
GOD JUL

Anita
2011-12-12
13:13:05

Citronsnaps

Citronsnaps till Apelsinsillen o alla dom andra sillinläggningarna är inte fel, så här kommer receptet, den här snapsen är riktigt god.

Citronsnapps

1 citron
2 kvistar citronmeliss
1 flaska brännvin special 70 cl.

Gör så här
1. Tvätta citronen väl. Skala citronen med potatisskalare eller kniv riktigt tunt, ta bara med det gula på citronen.
Stick ner remsan i brännvinsflaskan. Stoppa i citronmeliss och låt stå över natten.
2. Smaka av snapsen o låt den stå någon dag extra om du vill ha mer smak. Ta upp citronskal o citronmeliss när
du tycker snapsen har lagom citrussmak.
Häll gärna upp på en snygg karaff om sån finns.
Mycket lätt recept