17:43:41
Ankis recept på Prästagårdens vörtbröd
Hej!
Här kommer receptet på vörtbröden
Ankis recept
Prästagårdens vörtbröd 2 bröd
50gr blå jäst
100gr smör
33cl porter
33cl julmust
1dl mörk sirap
1msk salt
1msk kryddnejlikor
1.5msk ingefära
1.7lit rågsikt
1dl russin
pensling 1dl starkt kaffe 1msk flytande honung
1.smält smöret i en ganska så stor kastrull,blanda i porter,julmust,sirap,salt,nejlikor,ingefära och russin,låt det bli 37 grader.
Smula ner jästen i en degskål och häll lite av den ljumma blandningen i lös upp jästen och häll i resten.
Tillsätt det mesta av mjölet kör degen 10-15 min tills degen är blank och smidig och släpper lätt ifrån kanterna.
Låt degen jäsa i 45 min.
Koka lite svart kaffe och blanda i honung låt svalan.
2. Sätt ugnen på 225 grader lägg 2 bakplåtspapper på plåten för att brödet inte ska brännas i botten
Tag upp degen på mjölat bakbord.
Dela i två lika stora delar. Forma till två limpor, lägg på plåten och låt jäsa under bakduk i 30 min.
Pensla med kaffet, grädda först brödet i 10 min, sänk ugnstemperaturen till 200 grader, ställ in en stektermometer på 98 grader och stick in i den tjockaste delen av brödet.
Täck brödet med lite tjockare folie annars bränns det.
Grädda tills 98 grader uppnåtts ca 25 min, pensla bröden med kaffet igen.
Skymningsbild med solnedgång i skogen.