anitaivarsson

2011-10-29
15:03:27

Brödrecept



Lördag stila o fint ute. Brödet jag bakade igår blev fantastiskt gott. De kan jag

rekommendera er att baka, de blev luftigt o fint i konsistensen. När ni ser bilderna

så jäste brödet så mycket så dom gick samman med varandra men de är ju bara att

dela. Men nästa gång ska jag prova att  baka i formar.

BAKA  & NJUT

Grunddeg: Frukt o valnötsbröd

Till 2 limpor eller 24 bullar

1.       5 dl vatten  fingervarmt

2.       50 g jäst

3.       ¾ dl oliv olja

4.       2 tsk salt

5.       1 msk socker

6.       Ca 900 g mjöl

Gör så här:  Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och socker.

Blanda ner mjöl, lite i taget o arbeta degen ca 8 min förhand eller 5 min i assistent. Degen är klar när den är fast men ändå lite klibbig. Tillsätt övriga ingredienser.

Ingredienser

1.       1 ½ dl-2 dl soltorkade tomater finstrimlade   (finns i påsar på Netto ca 14:--kr)

2.       3 stora torkade-  fikon eller 6 små  (strimlade

3.       3 st torkade- aprikoser (strimlade

4.       3 dl hackade valnötskärnor

Strö lite mjöl över degen låt den jäsa under bakduk ca 30 min

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk o dela den i 2 bitar. Forma degen till 2 st limpor. Lägg limporna på en plåt eller braspanna med bakplåtspapper, låt jäsa

ytterligare ca 40 min.

Pensla bröden med ägg o strö över riven ost o lite flingsalt.

Sätt ugnen på 200 grader för limpor eller 250 för bullar.    (jag brukar ha 225 grader på limpor när jag sätter in dom, sen efter någon minut sätter jag ner  till 200 grader)

Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 35 min och bullar mitt i ugnen ca 8-10 min .

Låt svalna på galler

Lycka till med baket