anitaivarsson

2011-10-29
15:03:27

Brödrecept



Lördag stila o fint ute. Brödet jag bakade igår blev fantastiskt gott. De kan jag

rekommendera er att baka, de blev luftigt o fint i konsistensen. När ni ser bilderna

så jäste brödet så mycket så dom gick samman med varandra men de är ju bara att

dela. Men nästa gång ska jag prova att  baka i formar.

BAKA  & NJUT

Grunddeg: Frukt o valnötsbröd

Till 2 limpor eller 24 bullar

1.       5 dl vatten  fingervarmt

2.       50 g jäst

3.       ¾ dl oliv olja

4.       2 tsk salt

5.       1 msk socker

6.       Ca 900 g mjöl

Gör så här:  Smula sönder jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör tills jästen lösts upp. Tillsätt olja, salt och socker.

Blanda ner mjöl, lite i taget o arbeta degen ca 8 min förhand eller 5 min i assistent. Degen är klar när den är fast men ändå lite klibbig. Tillsätt övriga ingredienser.

Ingredienser

1.       1 ½ dl-2 dl soltorkade tomater finstrimlade   (finns i påsar på Netto ca 14:--kr)

2.       3 stora torkade-  fikon eller 6 små  (strimlade

3.       3 st torkade- aprikoser (strimlade

4.       3 dl hackade valnötskärnor

Strö lite mjöl över degen låt den jäsa under bakduk ca 30 min

Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk o dela den i 2 bitar. Forma degen till 2 st limpor. Lägg limporna på en plåt eller braspanna med bakplåtspapper, låt jäsa

ytterligare ca 40 min.

Pensla bröden med ägg o strö över riven ost o lite flingsalt.

Sätt ugnen på 200 grader för limpor eller 250 för bullar.    (jag brukar ha 225 grader på limpor när jag sätter in dom, sen efter någon minut sätter jag ner  till 200 grader)

Grädda limporna i nedre delen av ugnen ca 35 min och bullar mitt i ugnen ca 8-10 min .

Låt svalna på galler

Lycka till med baket

 


2011-10-28
12:16:05

brödbak

Då var det fredag känns alltid lite mysigt, skulle varit i Glimåkra idag på

Vävmässa, brukar vara väldigt trevligt, men vädret är inte kul o jag kände

så för att baka bröd, har ett nytt recept på bröd med fikon, valnötter, aprikoser

soltorkade tomater. Jag har blandat alla ingredienser o jäst brödet en gång

bakat ut det och nu står det i ugnen. Brödet har jäst sig jätte stort, de ser ut

som ett bröd istället för två, men de gör ju ingenting för de delar jag sen.

Maken o jag ska avsmaka brödet till lunch idag med ost o kaffe. De luktar så

gott i hela huset.

Blir de bra kommer receptet imorgon samt bedömning på det.

Ha en skön fredag alla vänner

2011-10-27
10:12:50

Makaronilåda

Godmorgon bloggen här kommer receptet

Recept på makaronilåda enkelt o lätt lycka till.

4 dl makaroner                                                       Smet:   3 ägg

1 späd purjolök                                                                   2 dl mjölk

180 gr färdigstrimlad, rökt skinka                                          2 dl creme-fraiche

3 dl riven smakrik lättost t.ex. greve                                      1 tsk pizzakrydda

1 tsk salt   o lite vitpeppar

gör så här

1: sätt ugnen  på 200 grader. Koka makaronerna enligt anvisning på förpakningen. Häll av i durkslag o skölj i kallt

vatten.

2: Ansa, skölj och skiva purjon tunt. Blanda makaroner, purjo, skinka och ost i en ugnssäker form.


3: Vispa ihop smeten o häll i formen. Grädda i mitten av ugnen i 30 min tills den har fått fin färg.