anitaivarsson

2012-02-21
16:32:19

Marängtårta

Kärt barn har många namn, och det stämmer verkligen på den här
tårtan som var mångas favorit för flera  år sedan. den kunde heta
Studenttårta, Margaretha tårta m.m.
Nu till receptet:



Botten: 100 g rumsvarmt smör                                            
1,5 dl socker
5 st äggulor
4 msk mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

1.   Sätt ugnen på 150 grader. Lägg i bakplåtspapper i en braspanna.
2.   Rör smör o socker poröst. Tillsätt 1 äggula i taget medan du rör, sen
mjölken o sist vetemjölet som blandats med bakpulvret. Rör till
en jämn smet.

Maräng: 5 st äggvitor
2,5 dl socker
1,5 dl mandelflarn

3.          Vispa vitorna med hälften av sockret till fast skum. Vispa ner
resten av sockret.
4.          Bred ut smeten till till bottnen på bakplåtspappret i braspannan
storlek ca  30x40 cm. Bred sen marängen toppigt ovanpå. Strö på
mandelflarn.
5.          Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Lyft kakan ur långpappan
o låt svalna. Lossa kakan med en pannkaksspade o låt den sedan kallna på
pappret.
6.          Dela kakan på mitten och lägg på fyllning på den ena halvan.

Fyllning jag använde själv  3 dl vispgrädde som vispas hårt o sen blanda
jag  i 2 dl lemon curd i grädden. Skivade 2 st bananer o lade
ovanpå lemon curd grädden. Lyft sen på den andra halvan av tårtan
o den  är färdig. Det blev en frisk smak med denna varianten av fyllning.



Du kan ha frukt o vispgrädde, vaniljkräm o vispgrädde eller
chokladpudding o vispgrädde eller fundera själv på något
som skulle smaka gott. Jag skulle kunna tänka mig att även
använda glass.
Gör gärna tårtan dagen innan den ska serveras (men inte med glass).






Kommentera inlägget här:
Namn: Kom ihåg mig?
Mailadress:  
Bloggadress:  
Kommentar: